Stressens påverkan

Motverka stress med ljuva dofter

Stress är så vanligt idag att många människor nästan känner sig vana vid det. Tyvärr är det skadligt för både din fysiska och psykiska hälsa att gå omkring med oroskänslor och press, och det kan yttra sig på flera olika sätt. Spänningsvärk, magknip, hjärtklappningar, sömnproblem och ångest är bara några exempel på hur stressen kan manifestera sig hos den som lider.

För att bli av med stressen är det viktigt att ta itu med den och vidta olika åtgärder. Träning och god kostföring kan hjälpa mycket, såväl som hantverk, hobbys och umgänge med vänner. Även dofter kan hjälpa dig, exempelvis genom aromaterapi eller en härlig Ralph Lauren parfym som får dig att känna dig fräsch. Just luktsinnet kan snabbt ge minnen och associationer, och är det en doft som du tycker särskilt mycket om kan den ta dig till platser eller stunder som du minns med glädje.

Sätt mål och motivera dig med belöningar

Det är viktigt att du är snäll mot dig själv men också att du ger dig själv vissa utmaningar för att överkomma stressen. Ett väl beprövat och effektivt sätt att göra det på är att ta promenader varje dag. Människan mår som allra bäst ute i naturen och har du möjlighet att vistas i en park, en skog eller en trädgård är det nyttigt för både kroppen och sinnet. Forskning har visat att särskilt stadsmänniskor kan stressa ner bättre om de får känna lukter av natur, och att människor i allmänhet trivs mycket bra i skog och mark.

Lär dig om blommor och djur, dra in den friska luften genom näsborrarna och lyssna på omgivningarna. Ta tillfället i akt och utöva några mindfulness-övningar som att fokusera på en stig som går genom naturen, att blunda och känna på en trädstam med händerna, lyssna på fågelkvitter eller bara vara mitt i naturen. När du har klarat av ett par veckor eller en månad av att promenera varje dag kan du ge dig själv en liten belöning, och vad kan passa bättre än en parfym? Vilken är din favoritblomma? Välj den parfym som ger dig de bästa associationerna, exempelvis jasmin, rosor eller lugnande lavendel, och bär den med stolthet över din bedrift. Nästa mål kan bli att gå lite längre eller kanske att lära dig några yogaövningar som du kan avsluta dagen med. Vad du än väljer är det viktigt att du gör det utan att pusha dig själv för mycket och att du ger plats åt fritid och välbefinnande.

Du kanske också gillar...