Stressens påverkan

Naturen – en urkälla som hjälper vid stresshantering

I dagens hektiska och teknologiska samhälle stressas vi lätt och många faktorer kan bidra till att man blir mer stressad. Stress kan i många fall ha psykologisk bakgrund och hur man hanterar höga tempon och besvärliga situationer. Men stress kan även härstamma från den miljö vi lever i.

Staden stressar mer än man tror

När man bor i stan kan det kännas både trendigt och skönt att kunna ha nära till allt. Dock visar det sig att stadsbors hjärnor lättare kan drabbas av sjukdom som schizofreni och att storstadsliv även kan bidra till ett antal andra psykiatriska symtom/sjukdomar. Därför är det viktigt att bege sig ut i naturen ibland, även om det så är en park mitt i stan. Då stadsmiljöer ger en ökad risk för depression, ska man försöka ta hand om sin mentala hälsa mer om man bor i stan. Man kan gå på yoga, lyssna på lugn och meditativ musik, eller ta långpromenader i parken. Städer ger ifrån sig mycket oväsen med bilar, mycket folk som pratar, eller höga ljud från kollektivtrafikens tunnelbana. Genom forskning på Karolinska Institutet, har man kommit fram till att oönskade ljud har en negativ påverkan på hälsan och kan bidra till hjärt-kärlsjukdomar. Om man bor i stan eller på landet, kan det vara avstressande med en mysig inredning som en gasolkamin. Efter en tuff dag är det skönt att komma hem och titta på de vackra lågorna i kaminen. En gasolkamin behöver gasolflaskor och dessa måste förvaras i säkra gasolskåp av hög kvalitet för den egna trygghetens skull.

Naturen påverkar oss positivt

Att bo ute i naturen i ett hus, eller ta sig ut i skogen, har många hälsofördelar både för kropp och själ! Inom forskning på Karolinska Institutet, vet man nu att naturen är en viktig källa för återhämtning och bor man nära vatten, gör det att man blir lyckligare. Forskningen beskriver tydligt hur vistelser i naturliga miljöer minskar stress och negativa känslor och ökar positiva känslor, mental återhämtning och prestation. Ett annat intressant fakta, är att barn som vistas på landet är mindre stressade och presterar bättre. Har man inte möjlighet att bo på landet, kan man ändå se till att kanske på helgerna ta sig ut och få lite andrum. I naturen har man inga mekaniska och artificiella oljud utan endast ljudet av fågelkvitter, porlande bäckar eller suset av vinden i träden. Har man möjlighet, kan man även ta sig till havet och lyssna på vågorna. I naturen kan man åka ut och fiska, eller bara ha en mysig picknick i det gröna. En klok tanke, är att man inte ska glömma bort att vi alla kommer från naturen från allra första början och vi behöver ibland återknyta till vårt ursprung.

Du kanske också gillar...