Stressens påverkan

Öka motståndskraften mot stress

Genom att förstå en del av hjärnans mekanismer blir det lättare att hantera den stress du upplever och utsätts för. Med olika typer av verktyg blir det lättare för dig att upptäcka dina stressfaktorer, se dem i tid och bygga upp en livsstil och ett förhållningssätt som hjälper dig att ta dig igenom stressen på ett mer hållbart sätt.

Målbilder och tankens kraft

När vi är mitt uppe i stressen är det lätt att låta negativa tankar ta över, något som riskerar att öka stressen ytterligare och göra det ännu svårare att ta sig ur både situationen och känslan. Här gäller det att träna ditt eget beteende och jobba med raka motsatsen – positiva tankar och det som kallas självuppfyllande förutsägelser. Det innebär att ju mer du lyckas bryta av med positiva tankar och målbilder, desto mer har du att ”haka tag i” för att dra dig upp ur den negativa stressen. Stress föder ofta mer stress och det blir därför extra viktigt att stanna upp, bryta mönstret och tänka om. Föreställ dig hur du klarar av situationen och känslan efteråt. Andas lugnt, låt det du gör ta lite längre tid, gå undan en stund för att låta hjärnan återhämta sig lite.

Tänk på vad du äter

Tyvärr är det lätt att missa måltider och att fylla på med vatten när man är stressad. Dock är det väldigt viktigt att se till att kroppen och hjärnan regelbundet får den näring de behöver för att du ska ha energin att hantera eventuell stress. Hoppa inte över frukosten, och för att hjärnan ska orka hålla igång behöver den kolhydrater då och då. För att hålla blodsockret på en jämn nivå är det viktigt att äta varierat och väl sammansatt, samt att undvika godis, läsk och skräpmat.

Rör på dig

Motion är otroligt viktigt för att hantera stress. Mer och mer forskning visar att vi klarar oss betydligt bättre genom stressiga perioder om vi är fysiskt aktiva och i god form. Genom att röra på oss ökar vi dessutom vår styrka och kondition samt att vi får en chans att rensa hjärnan och få mer ordning på alla våra tankar. Att komma ut i naturen och motionera eller promenera är oerhört välgörande, men även om du är inomhus är rörelse viktigt. Stillasittande påverkar vår hälsa väldigt negativt, så försök se till att du kommer upp och rör på dig, helst varje halvtimme. Försök även att stressa av på ett aktivt sätt, alltså inte med det som stressar dig. Yoga, läsa, träffa vänner, lösa korsord, meditera är några exempel.

Du kanske också gillar...