Stressens påverkan

ASMR – den nya avstressande trenden

Stress är något som vi alla hanterar på olika sätt och det finns en mängd varierande alternativ till bra och effektiv stresshantering. Det kan vara mycket individuellt vad som passar som stresshantering och det viktiga är att man hittar ett alternativ som passar en själv bäst. Internetfenomenet ASMR är ett av dessa som har vuxit sig mycket stort och blir allt mer populärt.

Stresshantering med visuella effekter och finna hus till salu

Begreppet ASMR står för autonomous sensory meridian response och kan upplevas som en avslappnande, euforisk, taktil och kittlande känsla skapade av visuella videor av olika ASMR-artister på Youtube. Det kan behövas om man försöker hitta en bostad som ett fint hus då det kan vara en hel del arbete runt detta. Enligt professor Henrik Jörntell, som är forskare och professor inom neurofysiologi på Lunds Universitet, är det bevisat att olika ljud ger en ASMR-effekt till hjärnan som kan påminna om goda minnen. När man letar bostad online kan man luta sig tillbaka och ta en paus med en mycket avslappnande video med ASMR. En person som skapar en sådan video brukar i regel viska och skapa innehåll där det känns som om man själv får till exempel en ansiktsbehandling, makeup eller annat där man kan känna sig både avslappnad och bortskämd. Effekten är att ASMR ger en god sömn och är tänkt att vara avstressande i olika situationer som när man är stressad över att till exempel finna just en ny bostad. För att underlätta att hitta ett hus till salu i Stockholm har man fördelen att ha allt samlat online på en och samma sida! En annan fördel är att man även kan hitta lägenheter, hus och radhus både som nyproduktion eller använda i Sverige men även utomlands.

Avkoppling med teman i ASMR

Youtube är den plattform som fungerar bäst för att skapa ASMR-videor, eller själv titta på dem för en effektiv stresshantering. Fenomenet ASMR har blivit en stor internettrend som allt fler använder sig av för att stressa av med. En stor fördel är att de flesta videor med ASMR på Youtube även är gratis! Det finns idag tusentals personer online som skapar videor online med olika ASMR-teman. Många ASMR-artister är riktigt duktiga på att skapa den där näst intill ”kittlande” känslan i hjärnan av total avslappning. ASMR är känt för att skapa må-bra-hormonet serotonin, men även endorfiner i hjärnan. Gemensamt för de flesta ASMR-videor är att prassel och viskningar skapar avslappning men även försiktigt ”tappande” med naglar och fingrar på olika föremål. En del artister på Youtube som skapar ASMR är riktigt kreativa med teman där personen lutar sig fram mot kameran och viskar nära som om det är i lyssnarens öra. Det kan till exempel vara teman där man kommer till en hårsalong och videoskaparen har placerat en peruk nära kameran. På så sätt ser det ut som om man får sitt eget hår tvättat eller klippt. En sådan upplevelse tillsammans med prasslet från schampo i håret, eller ljudet av borsten i håret, ger ofta en totalt avstressande stund!

Du kanske också gillar...