Stressens påverkan

Så hanterar du stress med hjälp av träning och motion!

Många av oss lever i en stressig vardag. Man ska hinna med att jobba, komma hem och laga mat, städa, ta hand om barnen och mycket annat. Ibland kan det bli för mycket och kroppen börjar då att säga ifrån och bli sjuk på grund av all stress.

För mycket stress kan bidra till att man blir psykiskt sjuk och resultera i att man till slut blir utbränd. Därför är det viktigt att vi tar hand om både kropp och själ, och att vi försöker lära oss att stressa mindre och hantera stress på ett bättre sätt.

Ett väldigt bra sätt att hantera stress är träna och motionera. Genom träning får man ur sig sina stresshormoner, frustrationer och blir då istället mycket lugnare. Träning bidrar även till att kroppen utsöndrar lyckohormoner, vilket även det bidrar till att man mår bättre, blir gladare och känner sig mindre stressad.

Vilken typ av träning är bäst mot stress?

Det finns egentligen ingen speciell träningsform som är bättre än någon annan för stresshantering. Man ska välja den träningsformen som man tycker är kul. Att träna på ett gym är ett väldigt bra alternativ då man har utrustning och maskiner så som, till exempel roddmaskin och många andra maskiner tillgängliga att träna med.

På så sätt kan man även variera sin träning och det kommer då inte att kännas tungt eller tråkigt att träna.

Att träning hjälper den mentala hälsan, mot stress och sjukdomar är vetenskapligt bevisat. Det finns mycket man kan ”bota” och förebygga genom att träna och hålla igång. Därför är det bra att lägga få in 2-3 träningspass under veckan. Till en början kan det kännas jobbigt och stressigt med att sätta igång med träningen men när man väl kommer igång så kommer det då bli en livsstil. Och när man fått in denna vana och det blivit en livsstil kommer det att flyta på utan att man behöver kännas sig stressad!

Du kanske också gillar...