Stressens påverkan

Byt bostad utan att bli sönderstressad

Idag känner nästan alla någon som drabbats av utbrändhet eller varit nära att gå in i väggen, men hur bra koll har du på dig själv? Har du tillgång till strategier som kan hjälpa när du ska gå igenom en stressig period i livet?

Minska flyttstressen med praktiska lösningar

Ett sätt att minska den stress ett bostadsbyte kan skapa, så att den inte riskerar att utvecklas till en stressjukdom, är att välja att lämna över en del av arbetet till någon annan. Till exempel kan det vara att anlita flytthjälp så att du är utvilad när det är dags att börja ordna i det nya hemmet.

Varför är flyttar så stressande?

Överlag är förändringar stressande, både om de handlar om positiva och negativa saker. Flyttar kan vara både och. Du kan skapa en förändring du önskar, men även om det är glädjande kan det vara en sorg att lämna det du har. Dessutom kommer det massor av praktiska saker som måste lösas med en flytt, som är stressande för de flesta. Som om det inte var nog kan flytten innebära att du får uppgifter i det nya boendet som du inte tidigare haft, som att ta hand om ett hus med en trädgård, eller att bli del av en bostadsrättsförening och helt plötsligt ha hand om föreningens fastighetsförvaltning tillsammans med de andra som redan bor där.

Lär dig att känna igen varningstecken

Att ha utrymme för vila mitt i flyttstressen är viktigt, liksom att ibland koppla bort flytten och göra något helt annat. Men det kan också vara bra att vara inställd på att det värsta skulle kunna hända. Du skulle kunna drabbas av en stressrelaterad sjukdom. Om du är inställd på det och lär dig att känna igen vilka varningstecknen är kan du möta sjukdomen och söka hjälp redan innan det blivit allvarligt, och på det sättet minska skadan.

Du kanske också gillar...