Vid akut stress, om du till exempel står framför en publik och ska hålla ett föredrag, minskar aptiten då kroppen helt enkelt inte har tid att vara hungrig eller äta. Är det däremot en stressig period på jobbet eller om du har något du går och ältar i ditt inre som skapar stress, får du ett påslag av stresshormonet kortisol som ger hungersignaler och ökar aptiten. Det gör dig mer benägen att söka dig mot kolhydratrik mat som smakar sött, då det söta ger energi men också lugnar oss och dämpar smärta och ångest. Dock gör det att blodsockret hamnar i gungning, vilket leder till ett ännu större kortisolpåslag som tyvärr bara förvärrar situationen. Dessutom förbrukas en del vitaminer och mineraler lite mer vid stress, vilket innebär att du faktiskt har ett större behov av näringsrik mat då än annars. Många gånger är det dock lätt att valet faller på just skräpmat i stressiga situationer, eftersom vi vill ha högbelönande mat, snabb energi och vi inte riktigt orkar tänka. Vi väljer gärna den snabbaste utvägen, och har vi inte planerat vår middag eller liknande är det lätt hänt att vi väljer näringsfattig mat som inte hjälper kroppen och hjärnan att hantera stressen. Här är planering, inköpslistor och att ”tänka efter före” viktigt.
Stressens påverkan